• כלים לשירותך
  • עקבו אחרינו
  • כניסה לחשבון שלי
האיגוד הישראלי לאורולוגיה
The Israeli Urological Association
יו"ר האיגוד:
פרופ' מרדכי דובדבני

מנהל תוכן האתר:
ד"ר מורד עסלי
ניתוח RIRS לאבנים במטופלים מבוגרים: מחקר רב מררכזי ב- 6669 מטופלים אשר עברו אורטירוסקופיה גמישה

מתקצר: אילן קליין.

 

לתקציר המאמר

 

 

מבוא:

ההתפתחויות של השנים האחרונות באנדואורולוגיה בדמות לייזרים עוצמתיים, אורטרוסקופים חד פעמיים ועוד, הציבו את האופציה של retrograde intrarenal surgery (RIRS) בראש סדר העדיפויות לטיפול באבני כלייה עד 2 ס"מ.

 

מטרת הכותבים הייתה לאסוף מידע מסביב לעולם במרכזים שונים ולייצר מאגר מידע על מנת להעריך את האינדיקציות הנוכחיות לRIRS, מכשירים בשימוש, טרנדים והעדפות בשימוש בלייזרים והערכה של תוצאים תוך ובתר ניתוחיים של מנתחים מנוסים שונים במקומות שונים בעולם.

 

 

שיטות:

היוזמה יצאה לדרך באוקטובר 2021 על ידי קבוצת TOWER (Team of Worldwide Endourological Researchers, research wing of the Endourological Society) באמצעות פנייה לאנדואורולוגים מנוסים ברחבי העולם שיש להם בבית החולים תוכנית מוכרת להתמחות ושמבצעים לפחות 500 אורטרוסקופיות גמישות לשנה על מנת ליצר בסיס נתונים של RIRS לאבני כליה בלבד.

 

הניתוחים התבצעו בין ינואר 2018 לאוגוסט 2021. המעקבים לאחר הפעולה בוצעו באמצעות צילום בטן, סונאר או CT בהתאם לנוהג המקומי, ומטופל נחשב לנקי מאבנים אם היו שאריות של 2 מ"מ ומטה. ניתוח נוסף נקבע במידה והיו שאריות משמעותיות או חסימה אולם בכל מקרה זה היה נתון לשיקולו של המנתח המקומי.

 

 

תוצאות:

20 מרכזים ב-15 מדינות אספו נתונים של 6669 מטופלים, 62% מהם גברים. גיל חציוני היה 49.

16% מהמטופלים היו מעל גיל 65 ו-5% מעל גיל 75. כאב היה האינדיקציה הנפוצה ביותר להתערבות הראשונה שהופיע בכ63% מהמטופלים.

רק כ10% מהמטופלים עברו RIRS באינדיקציה של ממצא מקרי של אבן בהדמיה וכ75% מהמטופלים הייתה זו להם ההתערבות הראשונה לאבנים.

 

כ47% מהמטופלים הגיעו לפעולה הראשונה שלהם כשהם נושאים סטנט (בין אם באינדיקציה של כאב או על מנת להקל על הפעולה המתוכננת) ומשך השהיה החציוני של אותו סטנט לפני הניתוח היה 5.5 ימים.

ל40% מהמטופלים היו מספר אבנים וגודל האבן הממוצע לפי הציר הארוך ביותר היה 10.04±6.84 mm.

 

מחצית המקרים החלו בהסתכלות בשופכן באמצעות אורטרוסקופ קשיח; עמידה הייתה התנוחה המועדפת על המנתח ב78% מהמקרים.

 

ב27.8% מהמקרים היה שימוש באורטרוסקופ חד פעמי וב75% שימוש בתעלת עבודה. ב1.8% מהמטופלים תעלת העבודה גרמה לפגיעה בשופכן שהצריכה תומכן.

 

הולמיום היה הלייזר בשימוש ב73% מהמקרים וטוליום ב27%. ב64% מהמקרים היה שימוש מעורב באיבוק, פרגמנטציה ופופקורן אבל רק בשליש מהמקרים בכלל היה דיווח על שימוש בסלסלה לפינוי חלקיקים! זמן ניתוח חציוני היה 62.40±17.76 דקות וזמן לייזר היה 25.90 ± 38.77 דקות.

 

זמן האשפוז החציוני לאחר הניתוח היה 3.62±3.47 ימים. לפחות סיבוך אחד לאחר הניתוח היה ב8% מהמטופלים, כאשר חום/ספסיס שמצריך אנטביוטיקה היה השכיח ביותר ב61% מהמקרים.

 

ההדמיה הכי שכיחה שבוצעה לאחר הניתוח היה שילוב של צילום בטן וסונאר וCT בוצע רק ב26%. שיירי אבנים שהוגדרו כחתיכה אחת מעל 2 מ"מ או מספר חתיכות בכל גודל שהוא אותרו ב21.7% מהמקרים.

 

 

לסיכום:

זהו מאגר המידע העולמי הגדול ביותר של אורטרוסקופיות גמישות מאז מאגר המידע של CROES (Clinical Research Ofce of the Endourological Society) לאורטרוסקופיות ב2014 שתרם רבות להבנה שלנו בטיפול הכירורגי באבנים בשופכן.

 

 

Gauhar, V.,  (2022, December 19). Indications, preferences, global practice patterns and outcomes in retrograde intrarenal surgery (RIRS) for renal stones in adults: Results from a multicenter database of 6669 patients of the global FLEXible ureteroscopy Outcomes Registry (FLEXOR). World Journal of Urology, 1-8. 

ברוכים הבאים לאיגוד הישראלי לאורולוגיה

חברי האיגוד מוזמנים להתעדכן בפעילות האיגוד, לעקוב אחר יומן האירועים, לשלם דמי חבר, להצטרף לבית הספר האינטרנטי ועוד
כניסה לחברי האיגוד
הציבור מוזמן לקרוא מידע עדכני ואמין בתחום הרפואה הכירורגית, להוריד טופסי הסכמה, לצפות בסרטוני ניתוחים ועוד
איני חבר/ת איגוד