• כלים לשירותך
  • עקבו אחרינו
  • כניסה לחשבון שלי
האיגוד הישראלי לאורולוגיה
The Israeli Urological Association
יו"ר האיגוד:
פרופ' מרדכי דובדבני

מנהל תוכן האתר:
ד"ר מורד עסלי
היצרויות בשופכן לאחר ניתוחים אנדוסקופיים

Ureteral stricture rate after endoscopic treatments for urolithiasis and related risk factors: systematic review and meta analysis

Moretto et al. World J Urol. 2024 Apr 13;42
 

מבוא: מחלת אבנים בדרכי השתן הינה שכיחה ובעלייה מתמדת בעשורים האחרונים במקביל למהפכה בשיטות הטיפול הזעיר פולשניות. היצרות בשופכן בעקבות פעולות אלו הינו סיבוך משמעותי, אולם אין עבודות איכותיות לגבי שיעורי ההיצרויות וגורמי הסיכון להן.

מטרת הכותבים: לקבוע את שיעורי ההיצרות בשופכן לאחר טיפול באבנים וכמטרה משנית לאתר גורמי סיכון לכך.

שיטות: הכותבים ערכו סקירה סיסטמית של מאמרים באנגלית במאגרי המידע הרפואיים העיקריים וביצעו מטא אנליזה לפרסומים שיצאו עד לנובמבר 23. נבחרו עבודות בשפה האנגלית שהיו רטרוספקטיביות ופרוספקטיביות וכללו טיפולים אנדוסקופיים באבנים (ריסוק חוץ גופי, אורטרוסקופיה או ריסוק מלעורי) בבני 18 ומעלה.

תוצאות: מתוך 237 מחקרים שהוערכו נכללו 43 מחקרים שעמדו בקריטריוני ההכללה בין 1996 ל2023, מרביתם (36) רטרוספקטיביים. שיעור ההיצרות הכללי בשופכן לאחר ההתערבויות היה 0.4% אם מסתכלים על מחקרים עם מעקבים עד חצי שנה והמספר עלה ל3.1% במחקרים עם מעקב של חצי שנה ומעלה. בחמש השנים האחרונות המספרים הללו עלו ל2.7% ו2.8% בהתאמה. שיעור ההיצרות בשופכן לאחר ריסוק חוץ גופי עמד על 1.3%, לאחר ריסוק מלעורי 2.1% ולאחר אורטרוסוקפיה 1.9%, אם כי אם מסתכלים על מחקרים ב5 השנים האחרונות המספר הזה עלה ל2.7%. כותבי המאמר מעלים את האפשרות שהשימוש ההולך וגובר בלייזרים עוצמתיים והנזק תרמי מהם עשוי להיות חלק מההסבר לכך. מטופלים עם אבן בשופכן עליון, הידרונפרוזיס טרם הפעולה, פרפורציה בשופכן בזמן הניתוח או אבן נעוצה היו עם סיכון גבוה יותר להיצרות לאחר ההתערבות עם OR של 1.6 (P=0.05), 2.6 (P=0.009), 7.1 (P<0.001) ו- 7.47 (P=0.003) בהתאמה.

מגבלות המחקר נובעות מעצם ההטרוגניות והרטרוספקטיביות של המחקרים השונים – בציוד, במבצעים, זמני ניתוח, אחידות לגבי ניקוז של הכליות טרם הפעולה ולאחריה. בנוסף קיים העדר אחידות בכלים ברורים במעקב להגדרה ולהערכה של אותה ההיצרות בשופכן.

מסקנתם של החוקרים  היא ששיעור היצרות בשופכן לאחר פעולות אנדוסקופיות נע בין 0.3% ל4.9% והיא במגמת עלייה בשנים האחרונות. שיעורי ההיצרות מושפעים מסוג הטיפול, מיקום האבן ומידת נעיצותה, הידרונפרוזיס טרם הפעולה ופרפורציה במהלך הניתוח.

 

מראה מקום מדוייק:

Moretto S, Saita A, Scoffone CM, Talso M, Somani BK, Traxer O, Angerri O, Knoll T, Liatsikos E, Herrmann TRW, Ulvik Ø, Skolarikos A, Cracco CM, Keller EX, Paciotti M, Piccolini A, Uleri A, Tailly T, Carmignani L, Pietropaolo A, Corrales M, Lughezzani G, Lazzeri M, Fasulo V, De Coninck V, Arena P, Nagele U, Ferretti S, Kronenberg P, Perez-Fentes D, Osther PJ, Goumas IK, Acquati P, Ajayi L, Diana P, Casale P, Buffi NM. Ureteral stricture rate after endoscopic treatments for urolithiasis and related risk factors: systematic review and meta-analysis. World J Urol. 2024 Apr 13;42(1):234. doi: 10.1007/s00345-024-04933-2. PMID: 38613692.

למאמר המלא

 

ברוכים הבאים לאיגוד הישראלי לאורולוגיה

חברי האיגוד מוזמנים להתעדכן בפעילות האיגוד, לעקוב אחר יומן האירועים, לשלם דמי חבר, להצטרף לבית הספר האינטרנטי ועוד
כניסה לחברי האיגוד
הציבור מוזמן לקרוא מידע עדכני ואמין בתחום הרפואה הכירורגית, להוריד טופסי הסכמה, לצפות בסרטוני ניתוחים ועוד
איני חבר/ת איגוד