Effectiveness and Safety of Ureteroscopic Lithotripsy in Young, Old-Old, and Oldest Old Patients
לטקסט המלא
עם הזדקנותה של האוכלוסייה ברחבי העולם עלתה השכיחות של פעולות ריסוק אבנים באורטרוסקופיה במטופלים מבוגרים. אומנם הפיתוחים באורטרוסקופים ובציוד הנלווה שיפרו את תוצאות הניתוח, אולם היעילות והבטיחות באוכלוסייה המבוגרת, בייחוד אלו בגילאים מעל 80 ו90 עדיין שנויה במחלוקת.
בעבודה זו שמגיעה מיפן, סקרו רטרוספקטיבית מידע שנאסף פרוספקטיבית על 157 מטופלים שעברו אורטרוסקופיה בין השנים 2017 ל2019. נעשתה סטנדרטיזציה של הפעולות – אבנים בשופכן דיסטלי ואמצעי טופלו באמצעות אורטרוסקופ קשיח ואבנים פרוקסימליות ו/או בכליה טופלו באמצעות תעלת עבודה ואורטרוסקופ גמיש. האבנים רוסקו בלייזר הולמיום והוצאו חלקים מגודל 2 מ"מ ומעלה.
לא בוצעו הרחבות שופכן והושאר תומכן בתום כל פעולה. המטופלים חולקו ל-3 קבוצות – צעירים מתחת לגיל 65, מבוגרים-מבוגרים בגילאי 65 עד 84, וזקנים בגילאי 85 ומעלה והשוות את התוצאות בין שלוש הקבוצות.
המטרה העיקרית הוגדרה כבטיחות של הפעולה. מטרה משנית הוגדרה כשיעור פינוי האבנים שנקבע על סמך בדיקת CT חודש לאחר הפעולה. מטופלים נקיים מאבנים הוגדרו ככאלו עם אבנים קטנות מ2 מ"מ.
בתוצאות ניכרו הבדלים משמעותיים בין 3 הקבוצות במספר פרמטרים, בין היתר דירוג ASA של המטופלים הזקנים היה חמור יותר, קוטר האבן שלהם היה גדול יותר ורובם הגיעו לפעולה נושאי תומכן שופכני.
לא היו הבדלים משמעותיים בין 3 הקבוצות בשיעור הניקיון מאבנים ובשיעור הסיבוכים [שהוגדרו כ:חום, פרפורציה, היצרות, דלקת ריאות, דליריום וDVT לאחר הפעולה].
בניתוח רב משתני הגיל או נוכחות סטנט טרם הפעולה לא היוו גורמים מנבאים לסיבוכים. יחד עם זאת, מוזכרים מספר סייגים במאמר כמו למשל משך אשפוז ממושך יותר באוכלוסייה המבוגרת עד חזרה לתפקוד ושחרור מאשפוז.
ממחקר זה עולה כי אורטרוסקופיה לריסוק אבן היא פעולה אפשרית ובטוחה יחסית גם באוכלוסייה מבוגרת מאוד עם תחלואה נלווית עם שיעור סיבוכים מתקבל על הדעת.
Taguchi M, Kinoshita H, Anada N, Yasuda K, Ueno O, Matsuda T. Effectiveness and Safety of Ureteroscopic Lithotripsy in Young, Old-Old, and Oldest Old Patients. J Endourol. 2022 Apr;36(4):439-443. doi: 10.1089/end.2021.0565. PMID: 34714141.